0

VlakbiSeaj de J.C.J. van Speijk vuurtoren bevindt zich een bronzen beeld van een vissersvrouw: Het Derper Vraauwtje. Dit beeld vertelt een belangrijk verhaal uit de historie en is sinds november 2015 een trekpleister in Egmond aan Zee.

 Het verhaal

Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten in Egmond aan Zee, maar dit is niet altijd zo geweest. In het verleden was Egmond aan Zee een echt vissersdorp, met de visserij als grootste inkomstenbron. Veel vissers zijn in die tijd verdronken op de woeste Noordzee, maar het dieptepunt was tijdens de Eerste Wereldoorlog: toen zijn er 95 mannen uit Egmond aan Zee omgekomen op zee. Dit omdat de Noordzee destijds vol lag met zeemijnen.

In de talloze herdenkingen en publicaties over de Eerste Wereldoorlog wordt zelden vermeld dat er veel Nederlandse vissers zijn omgekomen en dat veel weduwes alleen achterbleven. Het Derper Vraauwtje staat symbool voor deze weduwes.

Waar staat het beeld voor

Dit beeld is, in opdracht van vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee, gemaakt door Egmonder Fabio Pravisani. Het beeld laat een vissersweduwe zien. Ze kijkt naar de Noordzee, maar staat richting het dorp gedraaid. Veel vissersvrouwen wisten gedurende de Eerste Wereldoorlog niet of hun man of zoon nog thuis zou komen. Zij gingen naar de specifieke plek waar het beeld recentelijk geplaatst is, om hun mannen en zonen te herdenken. Nog steeds worden de omgekomen vissers hier jaarlijks herdacht.

Het Derper Vraauwtje bezoeken?

Benieuwd geworden naar Het Derper Vraauwtje? Het beeld bevindt zich op het voetpad voor de Vureboetsduin, boven de oude wagenwerf, waar u een geweldig uitzicht heeft over de Noordzee.

Het beeld is geplaatst nabij de J.C.J. van Speijk vuurtoren. Combineer deze twee bezienswaardigheden met elkaar voor een heerlijk dagje Egmond aan Zee. Uiteraard kunt u bij Hotel de Vassy terecht voor meer informatie.