0

De zomer kologo-vassymt eraan en iedereen trekt er weer massaal op uit. Ruim 2,6 miljoen Nederlanders vieren vakantie in eigen land. Wat voor vakantietype bent u? Houdt u van rust, genieten van de omgeving, bezichtigingen en lekker fietsen? Nederland kent namelijk veel mooie plekken. Wij hebben voor u een bijzondere fietsroute uitgestippeld.

De Drie Egmonden

Egmond bestaat uit drie dorpen: Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Van oorsprong is Egmond aan Zee een vissersplaatsje, die is uitgegroeid tot een prachtige plek om vakantie te vieren. Egmond heeft veel te bieden: zandstranden, bos, duinen, poldergebied en verschillende kleine gezellige dorpen. Hierdoor is het een prachtige omgeving om doorheen te fietsen.

De fietsroute

vassy fietskaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• J.C.J. van Speyk vuurtoren
U start aan het Vuurtorenplein voor Hotel de Vassy, waar je meteen uitkijkt op de J.C.J. van Speyk (1) vuurtoren. De toren is te bezichtigen op alle vrijdagen in juli en augustus.

vassy vuurtoren

 

 

 

 

 

 

Jaepie Jaepie
Sla linksaf en fiets langs de Boulevard de Vassy naar beneden. U komt hier uit bij de hoofdstrandafgang en u fietst het Jaepie Jaepie (2) beeld tegemoet. Jaepie Jaepie was de schipper van een roeireddingsboot. Hij is het symbool voor de inzet en de moed die Egmondse redders door de jaren heen hebben getoond.

• Museum van Egmond
Vervolgens fietst u verder rechtdoor, met de bocht mee. U bent nu op de Zeeweg. Sla de eerste straat linksaf naar beneden, zodat u de Burgemeester Nielestraat bereikt. Beneden aan deze straat zit het Museum van Egmond (3). Het museum is gehuisvest in een voormalige gereformeerde kerk. De collectie bestaat uit voorwerpen die betrekking hebben op de geschiedenis van Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. In de smalle straatjes rond het museum ziet u nog enkele oude vissershuisjes.

• Torensduin
Vervolg uw weg en ga aan de zijkant, rechts naast het museum, via de stoep omhoog. U komt nu uit bij een duintrap. Hier kunt u de fiets even neerzetten. De duintrap leidt naar de top van het Torensduin.(4) Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over de zee, het dorp en de duinen.

• Prins Hendrik Stichting
Vanaf de Torensduin fietst u weer verder de Zeeweg af, totdat u aan de rechterzijde het grote witte gebouw ziet. Dit is de Prins Hendrik Stichting (5), tot voor kort een tehuis voor oud-zeelieden. In het tehuis bevindt zich ook een klein museum die bezocht kan worden. U fietst nu langs het tehuis en komt uit op de Voorstraat. Deze weg fietst u helemaal uit en rijdt de Egmonderstraatweg op.

• De Slotfundamenten
U bent nu aangekomen in Egmond aan den Hoef. Via de Herenweg fietst u richting de Slotweg. Hier ziet u De Slotfundamenten (6). De fundamenten van het Slot op den Hoef, het Slotpark (7) en de oude kern van Egmond aan den Hoef zijn het hele jaar de moeite waard om een kleine wandeling te maken. Sinds enkele jaren is er aan de voorzijde een nieuwe brug aangelegd, die uitnodigt tot een wandeling over deze bijzondere historische plek. In Museumhoeve Overslot aan de Slotweg worden wisselende kunstexposities gehouden

• Abdij van Egmond

Via de Slotweg fietst u weer terug naar de Egmonderstraatweg, waarna u deze weg volgt tot aan het stoplicht van de Heilooër Zeeweg. Daarna fietst u de Herenweg in; dit is de lange weg richting Egmond Binnen. Egmond Binnen is een uitgelezen plek om even lekker wat te eten en te drinken, bijvoorbeeld bij het restaurant Het Wapen van Egmond Binnen. Aangekomen in Egmond Binnen fietst u via het Luilaantje de Kloosterweg in. Deze weg volgt u helemaal totdat u bij de Abdij van Egmond (8) arriveert. Hier vindt u het Archeologisch Museum met bodemschatten van de abdij. Ook is hier het bezoekerscentrum van de abdij te vinden. Deze bestaat uit nieuwe kunstexposities, een abdijwinkel met boeken, abdij-cadeauartikelen, een kaarsenmakerij en pottenbakkerij, de abdijkerk, het mausoleum en een vlindertuin. Dit is een boomgaard met oude fruitrassen en een stilteterras.

• Adelbertusakker
Via de Abdijlaan gaat u verder richting het dorp naar de Sint Adelbertusweg. Aan deze weg bevindt zich de pelgrimsplaats; de Adelbertusakker (9). Hier is ook de bekende Albertusput te bewonderen. Deze plaats is altijd open. U ziet hier ook drie levensgrote houten beelden van houtsnijkunstenaar Jos Apeldoorn. Een groep vrijwilligers verzorgt hier de akker en de diensten. De belangrijkste dienst is altijd op de laatste zondag van juni.

• Weg naar de Bleek
Vanaf de Adelbertusakker vertrekt u via de Oude Schulpweg weer naar de Herenweg. In het midden van de Herenweg gaat u bij het Rinnegom rechtsaf direct de duinen in. Dit is de Weg naar de Bleek (10). Vanaf half april tot ongeveer half mei rijdt u hier langs de prachtig gekleurde bloembollenvelden. Sla de Bloedweg in; via deze weg komt u weer in Egmond aan Zee uit.

bollenveld

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze route? Wij staan altijd voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw vakantie naar Egmond aan Zee onvergetelijk wordt. Bij onze receptie zijn alle fietsroutes gratis beschikbaar. Als u geen eigen fiets heeft meegenomen is dit geen probleem: bij Hotel De Vassy kunt een hotelfiets lenen. Kijk op www.vassy.nl voor meer informatie. Veel fietsplezier!

• Deze fietsroute is makkelijk uit te printen of in te stellen op uw telefoon.
• Houd een fototoestel in de aanslag, want u gaat veel moois tegenkomen onderweg.
• Het allerbelangrijkste: geniet van de omgeving!