0

In een vorig blog schreven wij al over Het Derper Vraauwtje, welke symbool staat voor de Egmondse vissersvrouwen die hun mannen op zee hebben verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een ander boegbeeld van Egmond aan Zee is Jaepie Jaepie. Het standbeeld van Jaepie Jaepie staat symbool voor Egmondse reddingsbrigade, die door de jaren heen veel levens hebben gered.

Wie was Jaepie Jaepie?

Jacob Glas, oftewel Jaepie Jaepie (1832 – 1910) was ruim 40 jaar schipper van de Egmondse roeireddingsboot en werd het boegbeeld van de reddingsbrigade. Gedurende deze 40 jaar wisten Jaepie Jaepie en zijn team ruim 170 schipbreukelingen te redden en aan land te brengen. Men vermoedt dat het er meer waren: in deze tijd werd de administratie niet heel nauw bijgehouden. Tijdens zijn leven werd Jaepie Jaepie meerdere malen onderscheiden voor zijn uitzonderlijke prestaties bij de reddingsbrigade. Dat het een bijzondere man was, blijkt wel uit het feit dat er een boek is geschreven over zijn leven. Er is zelfs een alcoholische drank naar hem vernoemd is: Jaepie-Jaepie Genever.

De beeldhouder

Het standbeeld van Jaepie Jaepie is gemaakt door Ad Janssen (1930), die eerder als kunstschilder vooral religieus werk maakte. Door familie kwam Janssen in aanraking met Egmond aan Zee en zijn maritieme cultuur: hier werd hij zo door geboeid dat hij besloot een standbeeld van Jaepie Jaepie te maken. Alle karakteristieken van de schipper zijn verwerkt in het beeld: zijn scheepspet, ringbaardje, reddingvest, een wijde broek, een touw en zijn typerende pijp waarin hij tabak rookte.

Het beeld kwam tot stand met medewerking van de gemeente Egmond, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Stichting Standbeeld Jaepie Jaepie. Janssen heeft het beeld gratis ter beschikking gesteld aan Egmond aan Zee, waar het op 23 juli 1999 werd het onthuld door vier achterkleinkinderen van Jaepie Jaepie.

Waar kunt u het standbeeld vinden?

Het standbeeld van Jaepie Jaepie heeft een prominente plek gekregen in Egmond aan Zee: midden op het Westeinde, wat in de volksmond ‘de Werf’ genoemd wordt. Dichtbij het beeld bevindt zich het reddingstation van de KNRM: als de reddingsboot uit vaart voor een actie of oefening, dan komt deze langs het beeld van Jaepie Jaepie.

Vuurtoren en De Vassy vanaf zee