Met echte monniken eten of slapen Posted september 12, 2016

0

Zes keer per dag samen komen om te bidden. Werken, studeren en wonen in de abdij. Voor de Benedictijnse monniken in de Sint-Adelbertabdij is dit heel normaal. In deze abdij in Egmond aan Zee leven nog altijd monniken samen die op zoek zijn naar God.

De geschiedenis van de Sint-Adelbertabdij

Aan het begin van de 10e eeuw opende de abdij in Egmond aan Zee zijn deuren voor de eerste monniken. In 950 werd de plaats van de vrouwen in de abdij ingenomen door mannen uit Gent en gingen de vrouwen naar een andere abdij in Bennebroek. Aan het einde van de 11e eeuw werd er ontdekt dat er vroeger een scriptorium in de abdij aanwezig was waar boeken werden geschreven en handschriften werden gekopieerd. Veel geschiedenisboeken over Egmond aan Zee zijn daar geschreven. In 1573 werd de abdij door de protestantse burgers in brand gestoken, waarna de ruïnes nog lang overeind bleven staan. In 1800 werd alles gesloopt. In 1935 werd de abdij opnieuw opgebouwd en was deze klaar voor de intrek van de monniken uit Oosterhout.

Sint-Adelbertabdij

Voor bezoekers is er van alles te zien bij de abdij. Er is een kaarsenfabriek, pottenbakkersatelier, monastieke winkel, religieuze boekhandel, museum en een tentoonstellingsruimte. Verder worden er rondleidingen en concerten georganiseerd, en kunt u zelfs in het gastenhuis verblijven. Hierbij is het mogelijk om mee te eten met de monniken en om de gebedsmomenten van de monniken bij te wonen. Ook organiseren de monniken allerlei cursussen zoals ‘Rust en Rituelen’ of ‘Een bezield leven leiden’.

Zou u wel eens een kijkje willen nemen in een echte abdij die nog steeds gebruikt wordt? De Sint-Adelbertabdij verzorgt regelmatig rondleidingen en concerten. Als u graag cultuur wilt proeven tijdens uw verblijf in Egmond aan Zee, is dit een echte aanrader. Ontdek de geschiedenis van Egmond aan Zee en kom daarna lekker ontspannen in ons hotel. Bekijk hier ons kameraanbod en boek direct via onze website.