Unieke natuur nabij Egmond Posted september 30, 2015

0

Achter de duinen van Egmond aan Zee vindt u een prachtig stuk ongerepte natuur: Starrevlak en Graveland. Dit voormalige jachtterrein van jonkheer Six van Wimmenum is een waterrijk gebied waar flora en fauna op wonderlijke wijze bij elkaar komen. In dit blog leest u alles over dit eigenaardige stuk duinlandschap. Voor het gemak hebben wij er voor u een routebeschrijving vanaf ons hotel bij gedaan.

De duinlandjes van GravelanFoto-06-600x373d

Leeft Egmond aan Zee nu van het toerisme, vroeger was dat de visserij. Omdat het vissen niet altijd even winstgevend was, werden er achter de duinen aardappelen verbouwd. De zogenaamde duinlandjes worden nu hoofdzakelijk als volkstuinen verpacht. Deze landjes zijn diep afgegraven om het grondwater te kunnen gebruiken en zijn rondom voorzien van wallen. In het noorden van het natuurgebied zijn veel landjes teruggegeven aan de natuur om de oorspronkelijke duincultuur te herstellen.

De waterplas Starrevlak

Naast de veelzijdige duinlandjes wordt het natuurgebied gekenmerkt door een grote waterplas met in het midden een eiland. Doordat het eiland onbereikbaar is voor vossen kunnen vogels hier ongestoord broeden. In ‘De Vlieger’, een vogelobservatiehut, kunt u uzelf een prachtig uitzicht over het Starrevlak verschaffen. Dit duinlandschap is uniek in Nederland en is dus zeker een bezoekje waard.

Routebeschrijving

Vanaf Hotel de Vassy in Egmond aan Zee is het natuurgebied Graveland en Starrevlak zeer goed te bereiken. U start de route op het Vuurtorenplein 1. U loopt vervolgens in noordelijke richting over de Boulevard Noord. Na circa 500 meter buigt de Boulevard Noord af en gaat over in de Dr. Wiardi Beckmanlaan. U blijft lopen over de Dr. Wiardi Beckmanlaan en u neemt de eerste straat links. Vervolgens loopt u het voormalig jachtterrein Starrevlak en Graveland op. Aan het begin van het natuurgebied staat een uitgebreid informatiebord over de voorkomende planten en dieren en een routekaart. Wanneer u de betonnen paaltjes volgt komt u langs alle bezienswaardigheden die dit duinlandschap te bieden heeft. Mocht u niet voldoende hebben aan deze routebeschrijving dan kunt u bij Hotel de Vassy een duinkaart met gedetailleerde wandelroutes door dit gebied krijgen. Deze kaart kan tevens van pas komen wanneer u nog andere duingebieden wilt bezoeken

Een weekend genieten van heerlijke natuur- en strandwandelingen? Boek dan een kamer bij Hotel de Vassy in Egmond aan Zee en geniet van de bruisende omgeving.