0

Zee en vuurtoren
Vuurtorens zijn indrukwekkende gebouwen die een avontuurlijk gevoel oproepen. Wij zijn dan ook trots op het feit dat wij één van de oudste, nog actieve vuurtorens in Nederland pal voor de deur hebben staan: de J.C.J. van Speijk vuurtoren. Er zijn vast nog meer dingen die u niet wist over deze vuurtoren.


Wist u dat?

… De vuurtoren 28 meter hoog is (in totaal zes verdiepingen) en dat u de top kunt bereiken via 137 traptreden?

… De vuurtoren sinds 1967 een Rijksmonument is?

… De vuurtoren vernoemd is naar Luitenant-ter-zee Jan van Speijk? Aan de voet van de vuurtoren is er een gedenkplaats/tombe voor hem ingericht.

… De vuurtoren in 1876 werd voorzien van rode ruiten? Dit om onderscheid te kunnen maken tussen de vuurtoren van Egmond en de nabij gelegen vuurtoren van IJmuiden.

… De vuurtoren nog wel actief is, maar vanaf 1990 niet meer bemand wordt? De toren is nog in gebruik als herkenningspunt en als controlepunt voor de plaatsbepalingsapparatuur aan boord van schepen.

… De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) de vuurtoren gebruikt bij reddingacties en oefeningen?

… Egmonders erg trots zijn op de vuurtoren? Veel Egmonders en oud-Egmonders hebben een schilderij van de J.C.J. van Speijk vuurtoren aan de muur hangen.

… De J.C.J. van Speijk vuurtoren de meest gefotografeerde plek van Egmond aan Zee is?

U kunt de vuurtoren altijd bezoeken en fotograferen, maar u kunt er meestal niet in. De J.C.J. van Speijk vuurtoren is alleen op vrijdagavonden in juli en augustus van 19:00 tot 21:30 uur geopend voor publiek. Buiten deze periode kan de vuurtoren bezichtigd worden op afspraak (alleen voor groepen).

KNRM-ZEE